Естествен паркет

Естествен паркет

1.  Естествен паркет
Естествения паркет е продукт изработен от масивна дървесина ,като най разпространен е дъбов и буков паркет . Дъба се отличава с по голяма якост , твърдост, устойчивост на атмосферно влияние и красива текстура,което обуславя и неговото по голямо приложение  . Масивния паркет може да бъде изработен още и от други видове дървесина –орех, ясен,акация,череша.
Предимства на естествения паркет са :
    -Естествен продукт с отлични топлоизолационни качества
    -Лесен за ежедневна поддръжка
    -Възможност за многократно рециклиране,  4-5 пъти.
    -Естественната дървесина излъчва топлина и създава  уют.
Недостатък е сравнително високата цена обусловена от използването на естественна дървесина за производството , а също и необходимостта от повечето като брой и време технологични операции за монтажа .
Естествения паркет е чувствутелен към промяната на влажността.

 2. Циклене
Това е процес при който се премахва повърхностния захабен и замърсен слой с лак ,боя или др.,а също така се отнемат възможно появилите се неравности между отделните паркетини. Извършва се с едра шкурка . Следващия етап е циклене с финна шкурка ,за по високо качество на краиния резултат е препоръчително това циклене да се извърши с дискова машина, с която се  избягват недостатъците на валовата машина ( леки вълнички).
3. Фугиране
Извършва се със специална смола и дървени трици.Разходната норма е 200-300гр./кв.м в зависимост от големината на фугата.При стар паркет и незалепен за пода разходната норма е по голяма ,като трябва да се знае,че здравината и качеството  на фугата в този случай е по малка,възможно е напукване и отронване с времето.
4.Лакиране  -разходната норма е 200 – 300 гр/кв.м . За по добър краен резултат препоръчване три ръце с двукомпонентен лак,това ще придаде  устойчивост , дълготрайност и  по добра визия на подовата настилка
 5.Редене и пренареждане на паркет
Има два начина за редене на паркет,единия при добра замазка(неравности до 2 мм/лин.м.) реденето може да се извърши върху самия под ,възможно е  използване на подложка 2мм (същата като при ламинирания паркет).Високо качество на извършената работа се постига ,когато паркета бъде залепен за пода ,за целта се препоръчва използване на двукомпонентни лепила .Разходна норма 2-3 kg/кв. м. Така ще се получи здрава и устойчива подова настилка, като се предотвратява скърцане и разметване на паркетините.
В случаите,когато паркета не се лепи за пода,желателно е да бъде извършено  право редене или редедене тип дюшаме,което  има значителни предимства свързани с по нататъшната експлоатация като циклене, лакиране (извършва се по посока нишките на фладера) и притягане.
Паркета може да бъде нареден и върху предварително положени ОSB  плоскости , с които се получава здрава основа и допълнителна топлоизолация ,друго предимство е по бързо полагане(избягват се мокри процеси) в сравнение с традиционните замазки,недостатък е задигане на нивото на съответното помещение спрямо съседните.
6. Преди полагане на паркета, пода трябва да се почисти добре от  песачинки, изронена замазка, полепнал гипс от шпакловка, прах и др.,след почистване се нанасяс мече  грунд и се изчаква изсъхването му.
7. Важно условие е влажноста на замазката да бъде под 4%. Неспазването на това условие води до издуване на паркета.Няма добавени продукти в тази категория